Koiran ruokinta

Koiranruokinnan ABC

Tehdäänpä heti alkuun selväksi yksi asia: yhtä tiettyä ja toimivaa tapaa ruokkia koiraa ei ole olemassakaan. Jokainen lemmikki on oma yksilönsä - aivan kuten me ihmisetkin. Siksi ruokavalio, jonka sanotaan pitävän Fifin turkin kunnossa ja vatsan tyytyväisenä, voikin saada Murren voimaan huonosti. Tarkkaile siis koirasi jaksamista ja muokkaa lemmikkisi ruokavalio sellaiseksi, että karvaisella ystävälläsi riittää virtaa aamusta iltaan ja sen maha toimii säännöllisesti. Pääasia on, että lemmikkisi voi hyvin!

Muutamat faktat on kuitenkin hyvä tiedostaa, kun puhutaan koiran terveyttä tukevasta ravinnosta:

 • Koira on aikojen alusta asti syönyt lihaa - tästä kertoo mm. koiran lyhyt ja nopea ruoansulatuskanava. Tämän vuoksi koiran tulisi saada lautaselleen laadukasta ja korkeaenergistä ruokaa sopivan kokoisina annoksina.
 • Koira tarvitsee monipuolisesti erilaisia ravintoaineita - aivan kuten ihminenkin!
 • Erityisesti rasva on koiralle tärkeä ravintoaine, joka vaikuttaa mm. koiran ihon ja turkin kuntoon.
 • Luonnossa koiraeläimen ravinto koostuu ensisijaisesti rasvasta ja proteiineista; hiilihydraatteja siinä on vain vähän. Niitä koira ei välttämättä edes tarvitse, mutta pystyy silti käyttämään niitä energianlähteenään.
 • Muista, että riittävä veden saanti tasaisesti pitkin päivää on koirille hyvin tärkeää. Pidä siis huoli, että Mustisi vesikippo on täysi kaiken aikaa.
 • Älä yritä ottaa mallia omasta ruokavaliostasi, kun on kyse koirasi ruokinnasta! Koiran ruoansulatuksen toiminta on erilainen kuin esimerkiksi ihmisen ja muiden sekaravintoa syövien.
 • Päinvastoin kuin ihminen, koira ei kaipaa ravinnoltaan kulinaristisia elämyksiä tai vaihtelevuutta. Sama ruoka voi maittaa koirallesi menestyksekkääksi vuodesta toiseen - kunhan muistat, että sen täytyy olla monipuolista ja ravintorikasta!
 • Koiran purukalusto on tarkoitettu repimiseen sekä lihan ja luun paloitteluun: tämän takia koira tarvitsee esim. lihaisia luita tai rustoja, joita se voi repiä ja purra. Tämä pitää koiran hampaat kunnossa.

TARKKANA KOIRANRUOKAOSTOKSILLA:

Valmisruokien laaduissa on eroja. Valmisteesta kertoo paljon mm. se, mistä tuote on tehty. Ota varsinkin nämä asiat huomioon ostaessasi murkinaa Mustillesi:

 • Jos lista alkaa kasvikunnan tuotteilla, ruoka ei todennäköisesti ole kovin laadukasta - varsinkaan koiran ruokintaa ajatellen. Tämä johtuu siitä, että kasviperäisten raaka-aineiden ansiosta tuotteen valmistuksen kokonaiskustannukset saadaan pienemmiksi - toisin kuin esimerkiksi ainoastaan korkealaatuista lihaa käytettäessä.
 • Hyvät raaka-aineet maksavat, mutta laadukasta ruokaa annostellaan vähemmän sen paremman sulavuuden ja energiapitoisuuden vuoksi. Loppupeleissä laadukkaampi ruoka voi tulla sinulle taloudellisesti kannattavammaksi kuin halpa säilykemuona. Ja ennen kaikkea - ruoan laatuun panostaminen näkyy myös ennemmin tai myöhemmin lemmikkisi hyvinvoinnissa!

HUOMIOI RAAKARUOKINTAA, ELI BARFFAUSTA, ALOITTAESSASI

Ennen kuin aloitat lemmikkisi raakaruokinnan, on sinun hyvä perehtyä seuraaviin seikkoihin:

 • Raakaruokinnassa koiran ruokavalio pyritään koostamaan niistä raaka-aineista, joita villit koiraeläimet syövät: lihaa, rustoja ja luita alkuperäisessä muodossaan - ja tietenkin raakana!
 • Ruokavalioon kuuluu myös hieman kasviksia, vihanneksia ja sisäelimiä - näitä ei kuitenkaan tarjoilla koiralle välttämättä joka päivä, mutta vähintään kerran viikossa.
 • Luut muuttuvat kypsennettäessä hauraiksi ja niistä irtoaa vaarallisen teräviä säröjä - älä siis anna koirallesi kypsennettyjä luita!
 • Raakaruokinnan nyrkkisääntönä on, että annoksen koko on n. 2-5 prosenttia koiran painosta. Ruokamäärän tulee kuitenkin vastata eläimen ikää ja aktiivisuutta. Nuoremmat ja aktiiviset koirat tarvitsevat esimerkiksi enemmän ravintoa. Koiran rotu voi myös vaikuttaa sen tarvitseman ravinnon määrään.
 • Raakaruokinta on hyvä aloittaa maltillisesti. On syytä tarkkailla, kuinka koirasi vatsa siihen reagoi.
 • Vaikka koirasi ruokavalio koostuisi pääsääntöisesti raakaruoasta, voit yhdistää koirasi ravintoon myös puuroja, kuivamuonaa sekä ruoantähteitä. Tarkkaile kuitenkin, ettei koirasi vatsa mene sekaisin, jos vaihdat sen ravintoa nopeasti - muista tämä varsinkin, jos koirasi ei ole tottunut ruokintatyyppien vaihteluun.

Tessujen seikkailut nyt myös videoina, katso täältä!

Lemmikkiruuat Tessu Oy

Lemmikkiruuat Tessu Oy valmistaa rehtiä ja rehellistä ravintoa lähellä tuotetuista raaka-aineista kissoille ja koirille - perheen karvaisille, mutta sitäkin rakkaammille kavereille.

Tuotteisiimme kuuluu lemmikkien raakapakasteet ja makupalat, joiden valmistukseen olemme käytäneet kotimaista, 100-prosenttista naudan, sian, broilerin tai kalkkunan lihaa tai kalaa. Olemme halunneet valmistaa tuotteemme aidoista, lähellä tuotetuista raaka-aineista, ensisijaisesti lemmikkisi hyvinvointia ajatellen.

Raakapakasteet- ja lemmikin makupalat löydät verkkokaupastamme koiranruokinta.com